dinsdag 15 juni 2010

Terug naar de huisvuilzak!

"Terug naar de huisvuilzak!--Lierenaars met een handicap overwegen petitie tegen OCT's" verscheen als hoofdartikel in de Streekkrant ('t Reklaam Lier-Nijlen), W22 van 2 tot en met 8 juni 2010. Inmiddels loopt de petitie. Wat is het probleem?

Sinds 1 januari 2010 werkt de stad Lier met een nieuw systeem, Diftar genoemd, voor het ophalen van het huisvuil. Een belangrijk deel van de bevolking, o.a. in de binnenstad, moet voortaan zelf de handen uit de mouwen steken en zijn zogenaamde restafval in collectieve ondergrondse containers (OCT) gaan dumpen. Er wordt dus sinds 1 januari geen restafval meer aan huis afgehaald. De dienstverlening door de gemeente aan de belastingbetaler is er dus niet bepaald op vooruit gegaan.

Het is duidelijk dat dit nieuwe systeem voor heel wat mensen problemen oplevert. Denk maar aan de oudere, de zieke of de gehandicapte mensen die niet goed te been zijn of helemaal niet (meer) mobiel zijn; of mensen die geen auto hebben. Zij worden nu geacht zelf met hun vuilzakken naar de dichtstbijzijnde container in de buurt te zeulen i.p.v. eenvoudig hun huisvuilzak voor de deur te kunnen plaatsen. Velen zijn nu wel verplicht een beroep te doen op welwillende buren of vrienden om hun vuil te laten gaan afleveren. Eenmaal aan de container gekomen, is het nog maar de vraag of het systeem wel zal werken. Vaak gebeurt het dat de container niet opengaat ook al heeft men de juiste procedure met keuzeknoppen en badge gevolgd. Ben je ontmoedigd omdat het systeem weer niet werkt, zet dan vooral je vuilzak(ken) niet langs de container want dan zal je onherroepelijk voor sluikstorten beboet worden. De zakken zullen immers worden geopend en tot in detail onderzocht worden om te zien of men geen papiertje of voorwerp kan vinden waarop je naam of adres vermeld staat. (Boetes kunnen oplopen tot 250 euro). Tussen haakjes, het bedieningssysteem van de containers is voor slechtzienden en blinden al helemaal problematisch. Ook oudere mensen die wat technologie-schuw zijn hebben het niet gemakkelijk: het is veel simpeler om gewoonweg uw vuilzak buiten te kunnen zetten.

Als je daar dan staat met je vuil aan een container die weigert open te gaan of op een of andere manier geblokkeerd is, moet je dus braaf met je zakken op pad naar een andere container in de buurt in de hoop dat die wel zal werken. Wat een gesukkel!

Volgens de schepen die verantwoordelijk is voor het afvalbeleid in Lier, Gert Van Eester, zouden slechts 2% van de Lierenaars problemen ondervinden met deze collectieve ondergrondse containers. Slechts 2% ? We durven toch te betwijfelen dat er slechts zo weinig mensen zijn die (chronisch) ziek, oud, of gehandicapt zijn of die vinden dat het nieuwe systeem lastig, moeizaam en tijdrovend is. "Terug naar de huisvuilzak!" zou ik zo zeggen.

Je kan iets doen tegen dit nieuwe, ongemakkelijke en zelfs onrechtvaardige systeem: teken de petitie of stuur een bericht naar huisvuil.lier@gmail.com of neem telefonisch contact met mij op via 0493 585 044. We zijn van plan er de lokale politici op aan te spreken.

Reeds meer dan 200 Lierenaars tekenden de petitie "Terug naar de huisvuilzak!". Een petitieblad dat je kan afprinten en je buren kan laten ondertekenen, vind je door te klikken op petitie-huisvuil.pdf.

1 opmerking:

  1. Bedankt, Lea, voor uw initiatief. Ik wil er graag aan meewerken. Ik woon in de Kanunnik Davidlaan en ben ernstig visueel gehandicapt waardoor ik niet met de auto kan rijden. Om niet om de haverklap met enkele kleine zakjes vuil naar de OCT te moeten, gebruiken wij 60 liter zakken en wacht ik tot we er een paar vol hebben vooraleer ze naar de container te brengen. Vorige week had ik 4 zakken en het heeft me DRIE KWARTIER gekost eer ik ze allemaal in een container gestoken had. Ik ben namelijk op twee verschillende plaatsen moeten gaan. Nadat ik de eerste zak had afgeleverd en net de tweede was gaan halen werkte de prul al niet meer en ben ik dus enkele straten verder moeten gaan afleveren. Een dikke maand geleden werkten de twee containers niet en was ik het gedoe zo beu dat ik mijn zak naast de andere zakken die al bij de defecte container stonden heb achtergelaten. Ze hebben een lege postzak met mijn adres op in de zak gevonden en ik heb €75 euro boete moeten betalen voor sluikstorten! Het oud systeem was veel gemakkelijker, en trouwens goedkoper. Waarom doet me dit aan de milieubox-affaire denken? De politicus die bij de gemeenteraadsverkiezingen belooft de vuilzakken terug in te voeren krijgt zeker mijn stem.

    BeantwoordenVerwijderen